fbpx

5 Tips Mudah Untuk Legakan Stres Di Rumah

Published by sentuh on

Memang tiada siapa yang sukakan stres. Siapa pun antara kita, sama ada golongan bekerja, suri rumah, mahupun pelajar, pasti ada stres masing-masing yang tersendiri

Ramai juga yang rasa nak release stres ni mesti nak kena pergi holiday jauh atau mungkin juga perlu keluarkan suatu bajet yang tinggi

Tapi, sebenarnya dekat rumah pun boleh tau legakan stres ni. Tak perlu berfikir nak pergi jauh dan tak perlu keluarkan bajet tinggi pun! Jom tengok apa 5 tips yang anda boleh praktikkan di rumah agar stres tu reda

1. Tidur

Betul. Anda tak salah baca. Tidur merupakan salah satu aktiviti yang dapat mengurangkan stres kerana otak & badan anda akan berehat & mendapatkan kembali tenaga. Tidur dapat reset kembali minda dan badan anda

2. Hadkan masa melayari media sosial

Media sosial memang boleh membuatkan seseorang ralit dan secara tak sedar, masa banyak dihabiskan dan berlalu begitu sahaja, sementara masa tersebut boleh dihabiskan dengan perkara lain yang lebih bermanfaat

3. Pasangkan aromatherapy diffuser

Ada diffuser di rumah? Titiskan Essential Oil yang mempunyai bauan tenang & mendamaikan. Terdapat kajian yang mengaitkan bauan dengan penurunan tahap stres kita tau. Kami sarankan anda cuba Essential Oil ini

4. Mulakan langkah makan makanan yang berkhasiat & bersiar-siar di sekitar kawasan rumah

Jangan berlapar dan fokus untuk makan makanan yang berkhasiat. Apabila badan dibekalkan dengan nutrisi yang baik & berkhasiat, minda anda juga akan berasa lebih baik, sekaligus membantu untuk mencegah stres. Selain dari itu, kekalkan kecergasan anda dengan melakukan gerakan/senaman yang ringkas & mudah seperti berjalan kaki di sekitar taman taman perumahan anda

5. Dapatkan servis House Call dari Sentuh

Dekat rumah sendiri pun boleh ber-spa tau! Cuma book je melalui applikasi Sentuh. Ada massage, facial, fisioterapi & juga pakej untuk ibu mengandung & juga bersalin. Urutan memang boleh membantu seseorang individu agar kurang stres. Muat turun applikasi Sentuh disini


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.