fbpx

Sarapan Pagi Lebih Penting Daripada Makan Tengahari? Ini Sebabnya!

Published by sentuh on

Tahukah anda bahawa pengambilan sarapan pagi adalah lebih penting daripada makan tengahari?

Diet pemakanan kita tidak akan lengkap jika mengabaikan sarapan pagi. Sarapan pagi mempunyai kebaikan yang tersendiri dalam menjaga kesihatan dan kecekalan minda kita.

1) Memastikan metabolisme badan sentiasa pada tahan optimum

– Selepas bangun dari tidur, perut kita telah kosong selama lebih kurang 10 jam. Jika kita tidak sarapan, dan skip terus ke makan tengah hari, perut kita kosong lebih dari 12 jam. Ini akan menyebabkan otak menghantar signal untuk menurunkan metabolism badan. Dan apabila kita makan tengah hari, badan kita berada dalam mode berehat, jadi apa yang kita makan waktu tengah hari itu tidak dibakar dengan efektif, ini akan menyebabkan penghasilan lemak dalam badan

2) Mengelakkan kita makan secara berlebihan.

– Apabila perut kita kosong, kita akan mengambil makanan lebih dari keperluan kita. Ini mennyebabkan kita sukar menurunkan berat badan

3) Membekalkan Tenaga

– Dengan mengambil sarapan pagi, kita memberi badan kita tenaga untuk melakukan aktiviti harian. Kerja kita akan lebih produktif dan lebih fokus dengan apa yang kita lakukan.

4) Membentuk pemakanan kita sepanjang hari

– Menurut satu kajian, sarapan pagi mempengaruhi tabiat permakanan seharian kita. Jika kita mengambil makanan yang tidak sihat, kita akan cenderung untuk mengamalkan tabiat permakanan yang tidak sihat sepanjang hari. Sarapan juga membantu menurunkan berat badan. Jadi, jangan lupa untuk mengambil sarapan pagi untuk terus kekal bertenaga!

Photo by engin akyurt on Unsplash
Writter: Allis Natassha


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *